dilluns, 2 de novembre del 2009

EL TENORIO

Durant gran part del segle XX va ser tradicional la representació de l’obra teatral de José Zorrilla, DON JUAN TENORIO lligada a la diada de Tots Sants- el primer dia del mes de novembre-. Aquesta tradició ha retornat a Badalona de la mà de les entitats de teatre amateur en una representació al teatre badaloní que porta el nom del seu autor.

Aquesta programació ha estat un encert , com ho demostra la rapidesa en que es van esgotar les localitats que el teatre oferia en les tres funcions programades. Encert que cal atribuir, també, a qui era regidor de Cultura quan es va iniciar aquesta aventura, el traspassat Jaume Vives.

L’espai Sargantana, amatent sempre a l’actualitat cultural badalonina, va programar una activitat complementaria a la representació- tal com havia fet amb Hamlet i La Maternitat d’Elna -, aquesta vegada en format xerrada de l’historiador badaloní Joan Rosàs que va ser, com totes les seves exposicions, amena, divertida i molt il·lustrativa.

La veritat és que sempre m’ha agradat aquesta obra, i fins ara, no m’he cansat de veure’l representat, quan n’he tingut ocasió, i l’he rellegida de tant en tant. Em sé de memòria alguns dels seus versos, com molta altra gent, els de /no es verdad ángel de amor/.., per suposat, i també aquells en que l’arrogància de Don Juan queda més palesa: …aquí está don Juan Tenorio,/ y no hay hombre para él./ Desde la princesa altiva/ a la que pesca en ruin barca,/ no hay hembra a quien no suscriba,/ y cualquier empresa abarca/ si en oro o valor estriba./ búsquenles los reñidores;/ cérquenle los jugadores;/ quien se precie que le ataje,/a ver si hay quien le aventaje/ en juego, en lid o en amores./…., i quan demostra el menyspreu per la virtut, l’honestedat i la justícia: …por donde quiera que fui,/ la razón atropellé,/ la virtud escarnecí,/ a la justicia burlé/ y a las mujeres vendí./ Yo a las cabañas bajé,/ yo a los palacios subí,/ yo los claustros escalé/ y en todas partes dejé/ memoria amarga de mí./…..

La representacions al Teatre Zorrilla d'aquets darrer cap de setmana han tingut, ademés d'una bona rebuda per part del públic, una digna interpretació per part dels actors, a les ordres d’una excel·lent direcció, i una posta en escena innovadora.


Els actors que han intervingut en el repartiment de les representacions al Teatre Zorrilla pertanyen a les seccions de teatre amateur de les següents entitats: Círcol Catòlic, CP Sant Josep, Cooperativa La Moral, Orfeó Badaloní, La Badalonense, S’Horabaixa, Associació Juvenil Projecte 9, Salesians i Ateneu de Sant Roc.

A la xarxa he trobat el vídeo d’una escena de El Tenorio protagonitzada per dos grans actors que, en el seu dia, van donar vida a Don Juan i a Don Luís.


1 comentari: