dilluns, 26 d’octubre del 2009

Voluntaris gastronòmics

Us reprodueixo el següent comunicat de premsa on s’explica la jornada en la que vaig participar, i a continuació la recepta de la meva aportació


El celler de la masia Can Canyadó acull la I Trobada Gastronòmica del VxL de Badalona i Sant Adrià

Voluntaris i aprenents van poder compartir les receptes dels diferents plats que havien elaborat


La trobada gastronòmica de dijous va ser un espai de conversa diferent per als participants en el Voluntariat per la llengua que van assistir-hi. Un dels objectius de la mostra era que els aprenents (i també els voluntaris) ampliessin i corregissin el vocabulari en català que habitualment fan servir a la cuina, al mercat o al restaurant i que ho fessin a través d’una activitat lúdica i participativa. A la mostra, a més de degustar els plats que havien fet voluntaris i aprenents (algunes de les parelles lingüístiques els havien preparat conjuntament), tothom va poder parlar sobre els ingredients i la manera d’elaborar les diferents receptes que es van presentar. Els assistents van rebre també una guia de recursos sobre gastromia elaborada per la biblioteca Can Casacuberta amb una relació dels llibres en català que s’hi poden consultar.

Els plats que es van degustar van ser molt variats, des de la típica coca de llardons catalana fins als “alfajorcitos” fets per una aprenenta uruguaiana. La mostra, segons els participants, va resultar molt enriquidora en tots els sentits.

El Voluntariat per la llengua és un programa de la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i del Consorci per a la Normalització Lingüística que fomenta l’ús de la llengua catalana en les relacions personals tot posant en contacte persones que parlen habitualment català (voluntaris) amb altres que necessiten practicar-lo (aprenents). Cada parella lingüística es troba una hora a la setmana durant un mínim de 10 setmanes per parlar en català a l’hora i el lloc que convenen.

El programa funciona a Badalona i Sant Adrià des de l’any 2003 i ha format més de 650 parelles lingüístiques. L’any passat es van constituir 170 parelles i es va comptar amb la col·laboració de 28 entitats i 472 establiments. Mostra de l’èxit del programa és que els participants en el VxL van rebre el Premi Consell de Ciutat 2008 com a col·lectiu pertanyent al projecte badaloní més innovador.

Les persones que volen participar en el programa s’hi poden inscriure a través del web www.cpnl.cat/xarxa/cnlbadalona -a l’apartat Voluntariat per la llengua- i també al Servei Local de Català de Badalona (av. d’Alfons XIII, 14-16, entl. 1a), trucant al número de telèfon 93 398 46 30 (Blanca Sala o Anna Gallego) o enviant un missatge electrònic a bsala@cpnl.cat.

23 d’octubre de 2009

Per a més informació:

http://cpnl.cat/xarxa/cnlbadalona/voluntaris


Torradetes de santa teresa

Ingredients:

- llesques de pa eixut del dia abans ( si pot de llonguet millor)

- llet
- sucre
- ou
- canyella en pols
- oli


Preparació:
  • • Abans de tot, feu bullir la llet amb una pell de llimona i una branca de canyella per aromatitzar-la i seguidament refredeu-la.
  • • Remulleu les llesques de pa amb llet fins que quedin ben xopes, procurant que no es desfacin.
  • • Bateu l'ou en un bol i passeu-hi les llesques.
  • • Fregiu les llesques en una paella amb un bon raig d'oli. Quan quedin daurades pels dos costats, les traieu de la paella i les reserveu sobre un paper de cuina per escórrer l'excés d'oli.
  • • Passeu les torradetes, encara calentes, pel sucre.
  • • Finalment, serviu les llesques amb una mica de canyella en pols per sobre.

Es poden menjar tant fredes com calentes.

3 comentaris:

  1. Donem fe que les torradetes estaven boníssimes i felicitem el cuiner!
    La resta de plats no desentonaven gens i ens van fer llepar els dits... Tan de bo ho puguem tornar a repetir!
    Aquesta vegada, però, amb vi ranci, o moscatell, o vi bo... en comptes de l'aigua que ens va caure.
    Anna i Teresa

    ResponElimina
  2. Una imatge i una recepta per publicar!! preciós i boníssim!! Gràcies

    ResponElimina
  3. Mmmmmm!!! Boníssimes!!
    I aquest toc de canyella... deliciós!!

    ResponElimina