dimecres, 22 d’abril del 2009

Sant Jordi

un dia de llibres, roses, identitat i valors cívics


Sant Jordi, patró de Catalunya des del segle XIX, va esdevenir símbol del territori català amb la Renaixença, moviment polític i cultural que va recuperar els signes d'identitat catalans. Depenent del moment històric, la jornada ha estat més o menys reivindicativa al llarg dels anys.
El 23 d'abril també és el Dia del Llibre, una tradició unida al Dia de la Rosa, ja que s'ha fet popular el fet de regalar a la persona que s’aprecia o s’estima tant una rosa com un llibre.
Aquesta tradició catalana va néixer al principi del segle XX, quan el Gremi de Llibreters i la Cambra Oficial del Llibre van establir aquesta data per commemorar que el 23 d'abril van morir els escriptors William Shakespeare, Miguel de Cervantes i Garcilaso de la Vega. Aquesta data també van néixer, o morir, escriptors reconeguts com ara Josep Pla, Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov o Manuel Mejía Vallejo. Des del 1996, la UNESCO ha declarat que aquesta tradició ha passat a ser mundial i s'ha convertit en el Dia Internacional del Llibre i dels Drets d'Autor. Les editorials, els escriptors de veritat i els ocasionals aprofiten el dia per fer calaix i, de passada promocionar la lectura.
Fa goig passejar pels carrers i places catalans durant aquest dia per la vistositat de les parades de roses i de llibres, adornades amb banderes catalanes.
El fet de regalar o de rebre una rosa, un llibre o ambdós presents alhora ens predisposa a la cordialitat i a mantenir una actitud cívica positiva, que es percep allà on es vagi, que sorprèn a qui no hi està habituat i que cada cop compta amb més imitadors. Reunir la bellesa de la rosa i la cultura representada pels llibre, és un bon model que els catalans hem sabut construir i que “enganxa” tant als infants catalans com a les persones que veuen aquesta com la seva terra d’acollida. Recordo les cares d’en Xabier, l’Arantza i els seus fill Yakes i Agutzane quan un any passejàvem per les rambles de Barcelona i comentaven sorpresos com els agradaria una jornada d’aquest estil en el seu Urretxu a Euskadi.
Encara que sortim de casa amb les mans buides, de ben segur que hi tornarem amb un llibre i una flor, encara que siguin regalats pel centre comercial o l’entitat bancària. Si el regal s’acompanya amb una expressió d’estimació el dia de Sant Jordi haurà estat un bon dia!.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada